Рада ЄС погодила рішення для припинення протестів фермерів

Протести фермерів у Варшаві 27 лютого

Міністри сільського господарства країн ЄС на засіданні Ради 26 лютого затвердили ряд рішень, які повинні призупинити протести аграріїв, що наразі відбуваються в багатьох країнах Європи.

Про це повідомила Рада ЄС.

«Пріоритети щодо заходів спрощення, які ми погодили, зменшать адміністративне навантаження на фермерів і дадуть їм необхідну гнучкість. Ми також дивимося в майбутнє, щоб покращити позиції фермерів у ланцюжку постачання продуктів харчування, гарантуючи при цьому дотримання наших зобов’язань щодо екологічної стійкості», — зазначив віце-прем’єр-міністр Бельгії Девід Кларінваль.

Під час засідання Рада сільського господарства та рибальства підтримала рішення Єврокомісії дозволити тимчасовий відступ від євростандарту GAEC-8 (вимога щодо відсотка площ, які мають бути під паром). Також Рада відкликала єврорегламент про регулювання сталого використання пестицидів (SUR) та встановила додаткові гарантії захисту внутрішнього ринку при продовженні безмитного режиму з Україною.

Крім того, оприлюднили роз’яснення щодо концепції форс-мажорних або виняткових обставин. Ця концепція гарантує, що фермери, які не можуть виконати всі вимоги CAP через виняткові та непередбачувані події поза їхнім контролем (наприклад, у випадках сильних посух або повеней), не будуть оштрафовані.

Міністри заявили про необхідність перегляду базових актів Євросоюзу в галузі сільського господарства, зокрема для забезпечення балансу між торговельними угодами та сприяння виходу українського агроекспорту на традиційні ринки, тобто за межі ЄС.