Найближчими днями новим маршрутом по Дунаю відправлять два судна — Кубраков

В Україні готують перші два судна, які підуть новим маршрутом по Дунаю в румунський порт Констанца. Цей альтернативний маршрут формують у відповідь на блокування польських кордонів протестувальниками.

Про це розповів міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Він зазначив, що основним експортним шляхом в Україні є морський, якщо говорити про поставки агропродукції. Продукти переробки традиційно більше експортували через сухопутні кордони, найбільший вантажопотік йшов через Польщу. Тому зараз експортерам пропонують альтернативний маршрут по Верхньому Дунаю.

«Будемо доставляти баржами контейнери до портів Румунії, до Констанци. Перші два судна будуть відправлятися найближчими днями. І загалом очікуємо, що незабаром вгору по течії Дунаю до ринків Німеччини, Австрії також зможемо доставляти продукцію наших виробників, але оминаючи Польщу», — розповів Олександр Кубраков.

Він зазначив, що держава буде сприяти експорту.

«Звичайно, треба, щоб ринок рахував економіку. Зі свого боку наші всі компанії, наші всі державні підприємства підуть назустріч ринку, розуміючи, у якій ситуації наші експортери, у якій ситуації ринок. Це і буде таким альтернативним маршрутом», — додав Олександр Кубраков.