Завдяки Україні Польща могла б стати великим зерновим хабом — думка

Польським фермерам треба донести не лише те, що українське зерно не обвалювало світові ціни, але і те, що саме завдяки Україні Польща може стати великим зерновим хабом, покращивши свою експортну інфраструктуру. Польський експорт перестає бути локальним через ситуацію в Україні, але страйки негативно впливають на позицію Польщі на світовому ринку.

Таку думку висловив засновник трейдингової компанії «Агроойлтрейд» Сергій Орловський, пише Latifundist.com.

Він вважає, що саме завдяки Україні у поляків з'явилася можливість покращити сервіс залізничних перевезень.

«Бо до цього 90% зерна возилося машинами, а це дорого. Зараз, завдяки транзиту з України, у Польщі будуються перевалочні термінали, склади при залізничних станціях. Зерно можна возити залізницею, чого раніше тут зовсім не було. Це можливість здешевити логістику», — каже Сергій Орловський.

За його словами, зараз у Польщі розвиваються причали, і це дозволяє вантажити в Балтійському морі кораблі понад 3 тис. т.

«А чим більша пропозиція у портах, чим вони більш розвинені, тим буде більше кораблів, фрахт знизиться. Та й взагалі Польща може стати великим зерновим хабом за рахунок України», — вважає Сергій Орловський.

Він вважає, що війна в Україні відкрила польським фермерам світову торгівлю зерном, оскільки раніше Польща експортувала всього 3 млн т зерна на рік, а зараз в рази більше. За рахунок того, що почали припливати великі кораблі, у поляків з’явилася можливість експортувати зерно в Африку, Азію. Проте страйки польських фермерів негативно впливають на позицію країни на світовому ринку.

«Всі ці страйки та протести аж ніяк не йдуть на користь польському експорту. Наприклад, Польща вже втратила на 11% ринок Марокко. Прогнозують, що втратить до 20%, бо, поки тут страйкують, туди везе росія. Марокко просто не хоче мати справу з цим всім, що тут відбувається», — наголосив Сергій Орловський.