Ціни на пшеницю на світовому ринку у другій половині року будуть падати — міжнародний експерт

На світовому ринку ціни на пшеницю будуть знижуватись. Для цього є кілька причин.

Про них в інтерв’ю АПК-Інформ розповів заступник віцепрезидента американської інвестиційної компанії R.J.O'brien Жолт Вінце.

Першою причиною він назвав агресивні продажі пшениці Росією.

«Росія залишається головним фактором на цьому ринку. Країна має великі запаси, і вона була агресивним продавцем пшениці. Це очевидно з цін, які навіть останнім часом знижуються»,— говорить Жолт Вінце.

Другим чинником він називає Аргентину.

«Ми очікували, що з новим урядом в Аргентині країна буде дуже агресивним продавцем на світовому ринку пшениці та кукурудзи. І це обмежувало б підвищення цін. Отже, загалом усі фактори вказують на зниження цін на пшеницю»,— зазначає експерт.

Окрім цього, за його словами, світові запаси зерна є високими, особливо в основних регіонах. Зокрема це спричинено тим, що аграрії стримували продаж, а тепер мають великі запаси. При цьому вони чекають на підвищення цін, щоб почати реалізовувати продукцію.

Ще одним важливим фактором формування цін у другій половині поточного року є погода. Попри те, що це не так помітно, але в останні декілька місяців ситуація на ринку була досить непоганою, адже погодні умови в Бразилії не були ідеальними. Водночас ціни знижувалися, попри дефіцит опадів та знижувальні коригування прогнозів урожаю.

«Загалом за умови нормалізації погодних умов у другій половині 2024 р. перспективи виробництва можуть підвищитися і відповідно ціни на пшеницю та кукурудзу знизяться вже в жовтні поточного року»,— аналізує ситуацію Жолт Вінце.

Окремо також варто згадати про відновлюване дизельне пальне в Сполучених Штатах. Це більше вплине на готівкові ринки, ніж на ф’ючерсні. Розвиток ринку в даному сегменті буде мати значний вплив на базиси сої та соєвої олії, ніж на ф’ючерсний ринок.