Чимало українських аграріїв готові відкласти реалізацію кукурудзи до літа, або на наступний сезон

Українські аграрії почали стримувати реалізацію кукурудзи, тому що на світових ринках українську кукурудзу продають дешевше за американську та аргентинську на $20 за тонну. Такий ціновий перекос є аномальним. 

Про це пише пресслужба ВАР.

«Україна активно торгує кукурудзою, значні обсяги вже законтрактовано у січні-лютому. Оператори ринку побоюються, що на світовому ринку збільшиться пропозиція кукурудзи з Аргентини, і тоді умови для реалізації української зернової погіршаться. На базисі CIF ціни різко пішли вниз, бо пропозиція української кукурудзи висока, а попит на неї низький. На ринках Європи українська зернова торгується умовно по $200-210 за тонну, в той же час кукурудза походженням із США — по $220 за тонну. Розрив у $20 на тонні є аномально великим. Українська кукурудза занадто дешева на світових ринках проти американського та аргентинського аналогу, і для такого дисбалансу немає об’єктивних причин»,— розповідають в аналітичному департаменті «ПУСК», створеного на базі ВАР.

При цьому СРТ-ринок наразі не активний по торгівлі, чимало фермерів притримують кукурудзу і не хочуть реалізовувати зернову за низькими цінами. В одеських портах цінники на умовах СРТ знаходяться у діапазоні $147 —155, на малих портах Дунаю — $150 -155 за тонну.

«Великі гравці ринку взяли паузу у торгівлі кукурудзою, на ринку активними є малі та середні трейдери. Оскільки ціни на умовах СРТ настільки низькі, що роблять торгівлю кукурудзою збитковою для пересічного фермера, то чимало аграріїв готові відкласти реалізацію кукурудзи до літа, або навіть перенести на наступний сезон. І хоча в Україні значні запаси кукурудзи —  близько 17 млн тонн, доступний до продажу обсяг — це відкрите питання»,— говорять аналітики.