Українсько-польську прикордонну кризу можна вирішити лише в трикутнику Київ-Брюссель-Варшава — Трофімцева

Вихід із ситуації з блокуванням польсько-українського кордону треба шукати спільними зусиллями України, Польщі та ЄС. Що стосується України, треба значно посилити інформаційну роботу в Польщі, оскільки «негативні міфи і стереотипи про наш АПК дуже сильно «портять атмосферу».

Таку думку висловила голова правління Асамблеї Аграрних Палат України, президент Української Агропродовольчої платформи Ольга Трофімцева на засіданні Trend&Hedge Club 14 лютого, пише АПК Інформ.

«Питання до української сторони теж є: не покривати «нерадивих» бізнес-гравців. Вести постійний діалог навіть в неприємних питаннях. Польська сторона закидає недостатню комунікацію і з Укрзалізницею, і з деякими міністерствами, наприклад, по системі «Шлях» і є-черзі»,— додала Ольга Трофімцева.

Разом з тим, зауважила вона, питань до ЄС ще більше.

«Підтверджені мої багаторазові тези про те, що саме ЄС мав би швидше і ефективніше працювати над інфраструктурними і логістичними проектами. Зелений курс та і загалом аграрна політика в нинішньому вигляді мають бути реформовані. Без варіантів»,— вважає фахівець.

Також існує низка питань до уряду Польщі і PKP (польська залізниця).

«Але, я впевнилась в тому, що лише в трикутнику «Київ-Брюсель—Варшава» можна буде знайти якийсь вихід з ситуації. Всі стимули, всі «пряники чи кнути» теж не у Варшаві, а в Брюсселі»,— резюмувала експерт.