Всі дії уряду Болгарії направлені на перешкоджання імпорту українського соняшника — болгарський трейдер

Зараз ніякого товаропотоку соняшника з України в Болгарію немає взагалі. Все гальмується через ліцензійний режим, який досі існує. І останні три-чотири місяці він залишається абсолютно непрозорим.

Про це в інтерв’ю Latifundist.com розповів торговий менеджер болгарської олійноекстракційної компанії Magic Flame Преслав Райков.

За його словами, кожна дія болгарського уряду спрямована на те, щоб офіційно та неофіційно перешкоджати цьому імпорту соняшнику з України.

«Основною перешкодою є небажання болгарського уряду дозволити цей імпорт, який використовує всі засоби для його блокування, що викликає розчарування серед українських партнерів. Вони резонно не бажають продовжувати вести бізнес, посилаючись на розбіжності між словами і діями, бо контракти неможливо виконати через проблеми з ліцензуванням»,— говорить Преслав Райков.

У той же час болгарські переробники мають бажання купляти соняшник в Україні.

«Ми прагнемо співпрацювати і купувати в Україні, пропонуючи конкурентоспроможні ціни, можливо, навіть кращі за турецькі. Потреба Болгарії у додаткових двох мільйонах тонн насіння соняшнику понад її поточний врожай, що постачається з різних країн, включаючи Україну, Молдову, Хорватію, Сербію та Польщу, є нагальною»,— зазначає представник Magic Flame.

Він вважає, що уряд Болгарії піддається тиску місцевих фермерів, які помилково вважають, що імпорт українського насіння шкодить їхнім інтересам.

«Насправді ж український імпорт часто коштує дорожче, ніж місцеве насіння, і його присутність не знижує місцеві ціни. Навпаки, коли потік українського насіння зменшується, на світовому та європейському ринках спостерігається зниження цін на соняшникову рафіновану олію та шрот, що впливає на прибутковість болгарських фермерів»,— пояснює Преслав Райков.