На Ізюмщині відновило роботу Іванчуківське ХПП

Наталя Левенець
Джерело фото: suspilne.media

«Іванчуківське ХПП» — єдине агропідприємство на Ізюмщині, яке відновило роботу після деокупації.

Про це пише Суспільне.

Підприємство російські війська зайняли у квітні 2022 року, а після звільнення території обстріляли склади та будівлі агропункту.

Директорка Іванчуківського хлібоприймального пункту Наталя Левенець розповіла, що потрапити на територію власного підприємства не могла пів року.

«Я тільки під'їжджала до блокпоста. До мене виходили, відповідали, що поки не пропустять. Пояснювала хто я, але допуску не було. Після деокупації чекали на розмінування, але черга не доходила. На початку ми готові були працювати безплатно, щоб хоч трохи щось відновити й почати працювати. Своїми силами обійшли, роздивилися й витягли наші шнекові труби. На момент виходу на роботу залишилася одна труба з чотирьох», — згадує директорка хлібоприймального пункту.

За її словами, під час окупації на території підприємства стояла техніка росіян. Внаслідок ударів, які рф завдала після звільнення села, був зруйнований маслопресовий завод з перероблення насіння в олію.

«Шнекова труба потрібна для відвантаження продукції на автотранспорт. Такі труби з нашого підприємства російські військові встановили у яблуневому саду по дорозі на Савинці — для імітації техніки. Три труби ми знайшли там. З собою окупанти забрали два автомобілі», — говорить Наталя Левенець.

Частину обладнання та складів після обстрілів працівники відремонтували самотужки. Суму збитків поки не рахували.

Відновити роботу «Іванчуківського ХПП» змогли у січні 2023 року. За даними Наталі Левенець, за рік прийняли 9 тисяч тонн зерна. Це майже стільки ж, скільки до початку повномасштабного вторгнення.