У Європі посилюються протести фермерів

По всій Європі поширюються протести фермерів. Аграрії з Францїї та Польщі, паралізують транспортні маршрути.

Про це повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Райони навколо міст Бордо та Ліон в південній частині Франції продовжують відчувати найбільші транспортні збої в країні, оскільки трактори та сільськогосподарська техніка блокують основні автомагістралі. Арно Руссо, який очолює профспілку фермерів FNSEA, заявив 24 січня, що подальші дії заплановані в більшості регіонів.

Вимоги протестувальників варіюються від збільшення фінансової підтримки для компенсації витрат на екологічні стандарти Європейського Союзу до зменшення регулювання їх діяльності. Вони також борються з впливом інфляції на ціни на енергоносії та паливо, а також з конкуренцією з боку більш дешевого аграрного імпорту.

У Польщі фермери планують заблокувати дороги у 250 місцях на знак протесту проти планів ЄС щодо обмеження викидів вуглекислого газу, а також проти того, що організатори назвали неконтрольованим імпортом продовольчої продукції з України.

Відносини між Польщею та Україною загострилися в 2023 році після того, як попередня адміністрація Польщі обмежила імпорт зерна з України у відповідь на протести фермерів за кілька місяців до парламентських виборів 15 жовтня.

Близько 200 фермерів зібралися в центрі Брюсселя 24 січня, заявивши, що вони більше не можуть справлятися з екологічними правилами ЄС і падінням доходів. Понад 1000 фермерів з тракторами також почали акцію протесту в центрі Вільнюса в Литві.