Румунські протестувальники розблокували один пункт пропуску

Блокування руху вантажівок перед пунктом пропуску «Вікову-де-Сус», що навпроти українського ППр «Красноїльськ», припинено. Пропуск усіх транспортних засобів здійснюється в звичайному режимі. В той же час в пункті пропуску «Красноїльськ» перетнути державний кордон України з Румунією можна тільки порожнім вантажним транспортним засобам.

Про це повідомили в Держприкордонній службі України.

За інформацією Reuters, румунський уряд затвердив перший пакет заходів, який передбачає виконання вимог фермерів, які блокують переходи на кордоні з Україною, протестуючи проти високих витрат на ведення бізнесу.

«Ми затверджуємо перший пакет заходів, погоджений з фермерами та перевізниками. Очевидно, що протести були обгрунтованими», — сказав прем'єр-міністр Марчел Чолаку.

Заходи передбачають компенсацію фермерам в розмірі 100 євро за гектар і до 280 тис. євро за збитки через український імпорт, а також деякі зміни правил, на яких наполягали перевізники.

Читати по темі: Ще один пункт пропуску на кордоні з Україною заблокували румунські фермери

Як зазначається, протестувальники вимагають мораторію на виплату кредитів, прискорення виплат субсидій і виділення окремих смуг на прикордонних переходах і в порту Констанца для вантажівок з ЄС і вантажівок з-поза меж блоку, зокрема з України.

У заяві деяких протестувальників у середу говориться, що демонстрації триватимуть, «доки ми не побачимо схвалення першого закону, який забезпечує вирішення якомога більшої кількості проблем, на які ми вказали».