Єгипет майже на 15% збільшив імпорт пшениці в 2023 році

В 2023 році Єгипет більш ніж на 14,5% збільшив імпорт пшениці, до 11 млн тонн. У 2022 році країна імпортувала 9,6 млн тонн зернової.

Про це повідомив міністр постачання та внутрішньої торгівлі Єгипту Ібрагім Ашмаві, пише Ahram Online.

5 млн тонн із загального обсягу було поставлено до країни за урядовими угодами. Кількість організацій, які імпортують пшеницю до Єгипту, минулого року збільшилася до 45, включаючи як державний, так і приватний сектори, у порівнянні лише з 31 організацією у 2022 році. Головним імпортером було державне управління по поставкам товарів (GASC).

Ібрагім Ашмаві заначив, що минулого року близько 80% свого імпорту пшениці країна здійснила зерновим коридором. Наразі, після припинення його дії, торгівля через черноморські порти ускладнилася.

Нещодавно міністр внутрішньої торговлі Єгипту Алі Моселхи запевнив, що в країні є достатній запас пшениці для покриття потреб внутрішнього споживання на 4,8 місяці. Загалом в Єгипті споживають 18 млн тонн зерна на рік.

Нагадаємо, в серпні 2023 року обсяги експорту української пшениці до Єгипту сягнули 204,3 тис. тонн, що є другим місячним показником з початку повномасштабного вторгнення.