Протестувальники припинили блокаду пункту пропуску Медика-Шегині

Підкарпатська воєвода Тереза Кубас-Гуль оголосила про підписання угоди між міністром сільського господарства Чеславом Сєкерським та фермерами, які протестують на кордоні з Україною біля пункту пропуску Медика.

Договір було підписано за результатами зустрічі з фермерами-учасниками асоціації «Ошукане село» (Oszukana wieś), пише polsatnews.pl.

Міністр пообіцяв фермерам задовольнити всі їхні вимоги, серед яких дотації виробникам кукурудзи в розмірі 1 млн польських злотих, збільшення обсягу кредитів для забезпечення ліквідності на 2,5 млрд польських злотих та збереження рівня сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.

«З підписанням угоди протест на прикордонному переході в Медиці призупиняється на період, необхідний для впровадження правових та регуляторних змін, а також на час, необхідний для впровадження додаткових змін», — йдеться в угоді.

За словами Чеслава Сєкерського, Міністерство прийме до виконання вимоги фермерів, вони враховані в наших бюджетних пропозиціях на 2024 рік, коли йдеться про дотації на кукурудзу та кредити.

«Звичайно, бюджет знаходиться в процесі прийняття. Я переконаний, що все це буде прийнято Сеймом, тому я можу бути оптимістом щодо реалізації цих двох пунктів», — сказав міністр в інтерв'ю Polsat News.

Щодо збереження сільськогосподарського податку на рівні 2023 року, то також розпочато процес підготовки законодавчого рішення, щоб фермери могли бути звільнені від цього підвищення податку органами місцевого самоврядування.

Чеслав Сєкерський додав, що органи місцевого самоврядування отримають відшкодування у 2025 році.