Швейцарська компанія інвестує в будівництво зерносховища в Ізмаїлі. ОНОВЛЕНО: засновник під санкціями

Швейцарська компанія Harvest Commodities інвестувала у будівництво в Ізмаїльському порту власних зернових складів.

Про це повідомив інвестор Harvest Commodities Нільс Троост, пише «БізнесЦензор».

«Наші інвестиції в місцеву інфраструктуру та логістику не тільки створюють робочі місця та приносять іноземну валюту в регіон, але й гарантують, що зерно з України й надалі відіграватиме важливу роль у забезпеченні продовольством споживачів із країн третього світу, включаючи Африку», — зазначив інвестор.

Два судна компанії Harvest Commodities — M/V Riva Wind і M/V Arizona — одними з перших успішно вийшли з Одеського порту в межах Black Sea Grain Initiative у серпні 2023 року. Вони поставили на світові ринки 110 тис. т зерна.

Загалом з 2021 року компанія експортувала понад 350 тис. т українського зерна приватних компаній та ДПЗКУ до Туреччини, Єгипту, Китаю, Італії, Грузії та Хорватії.

За даними Latifundist.com, у липні цього року Уряд Великобританії запровадив санкції проти компанії, заснованої Нільсом Троостом — проти дубайського нафтотрейдера Paramount Energy & Commodities DMCC у рамках низки дій проти компаній і осіб, звинувачених у підтримці золотодобувної, нафтової та фінансової промисловості росії. 

Зазначається, що міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі тоді заявив, що санкції націлені на 29 осіб і організацій, у тому числі кілька з Об’єднаних Арабських Еміратів, і що вони «вдарять по тих, хто надавав допомогу [Володимиру] Путіну, допомагаючи йому зменшити вплив наших санкцій на російське золото та нафту».

«Також у березні Financial Times повідомляла, що Paramount Energy & Commodities SA передала свою діяльність з торгівлі російською нафтою дочірній компанії Paramount DMCC в ОАЕ. Троост довгий час стверджував, що західні обмеження на торгівлю російською нафтою, запроваджені у відповідь на її повномасштабне вторгнення в Україну минулого року, не стосуються Paramount DMCC. Він пояснював, що це окрема юридична юридична особа від своєї швейцарської материнської компанії та зареєстрована за межами G7», — пише видання.

Влада Швейцарії також перевіряла Paramount Energy & Commodities SA на предмет обходу санкцій. 

FT писали, що Paramount Energy & Commodities DMCC, що базується в Дубаї, продовжує експортувати сиру нафту зі східної Росії під назвою ESPO-blend. За даними видання у березні, ціна стабільно перевищувала ліміт у 60 доларів за барель, запроваджений G7 у грудні.

За місяць до того, як члени G7 обмежили ціни на російську нафту, Троост виступив на глобальній конференції з продовольчої безпеки та поставив під сумнів сенс цього кроку.