В Україні можуть змінити процедуру бронювання працівників

Наразі в Міноборони готуються пакетні зміни серед яких оновлена процедура бронювання працівників. Вона ще не узгоджена та формується.

Про це йшлося на зустрічі Європейської Бізнес Асоціації з заступником Міністра економіки України Ігорем Фоменком, повідомляє пресслужба EBA.

«Також напрацьовано та направлено на погодженя е-бронювання. Проте, з урахуванням того, що всі процедури концептуально можуть змінитися,  як тільки буде прийнято нове бачення, всі пропозиції бізнесу і до е-бронювання буде адаптовано»,— говориться в повідомленні. 

В контексті чинної системи бронювань, було зазначено кілька аспектів:

  • забронювати можна до 50% від військовозобовязаних (на місяць бронюються ті, у кого є неточності в даних (тобто, вони потребують уточнення) і на 6 місяців — у кого все в порядку;
  • якщо людина не стоїть на військовому обліку — вона заброньованою бути не може). 

Куди звертатись для бронювання (до центрального органу влади чи до місцевої) залежить, в більшості своїй, від сфери. Бронювання підприємству надається на час поки його визначено критично важливим (наразі такий статус дається на 1 рік).

Коли підприємство продовжує статус критичності, тоді і перебронювання відбувається. Щодо затримок з погодженнями бронювань, доцільно вести комунікацію як з Мінекономіки, так і з Генштабом, але бронювання продовжують погоджуватись. 

Щодо перевірки інформації про військовозобов’язаних в «Дія» Ігор Фоменко пояснив, що є така система «Оберіг», через яку інформація переводиться з паперового в електронний варіант. Наразі Міноборони та Мінцифри кинули всі сили для внесення інформації в «Оберіг».  І там можна буде перевіряти свої військово-облікові дані з обмеженим доступом. Однак, поки про терміни поки говорити важко.

Говорилось також, що списки військовозобовязаних потрібно буде погоджувати в ТЦК. Такі ініціативи поступали від Міноборони, проте Мінекономіки їх не підтримало.