У січні вартість сої на українському ринку може знизитися

Зниження цін на американську сою може викликати поступовий обвал цін на українському ринку. Очікується, що падіння цін не відбудеться раніше січня, оскільки ринок ще рухається по інерції.

Про це повідомили аналітики центру сільгоспкооперативу «ПУСК», створеного у рамках ВАР.

Зараз соя залишається лідером за прибутковістю серед інших культур. В останні місяці вартість збільшувалася на $5-10 майже щотижня, тому аграрії очікували подальшого зростання цін та притримували продажі.

Як зазначають аналітики, протягом найближчого тижня умовні ціни за тонну сої будуть знаходитися на таких рівнях: 17–17,7 тис. грн СРТ-завод, $430-440 СРТ-порт, $445-460 DAP Польща-Румунія.

Надалі здешевлення американської сої може призвести до падіння попиту та цін на український аналог.

«Варто врахувати, що ціни на соєві боби з США відчутно знизилися на ринках FOB і CIF. До прикладу, поставки української сої до Іспанії наразі рахуються у діапазоні $240-250/т, до Італії — $245/т, в той час як американська соя може поставлятися в ці країни з цінниками у діапазоні $210-215/т. Тобто українська соя втрачає конкурентоздатність по ціні на названих ринках, а також в Туреччині та Єгипті, яким також вигідніше купувати американську сою», — зазначають аналітики.

Ринок ще рухається по інерції, і обвал цін на українську сою не настане раніше січня.

«Поки що соя дешевою не буде. Але вже в січні можна очікувати падіння цін на українську сою, якщо американська олійна продовжить стояти на низьких цінових рівнях», — прогнозують у «ПУСК».