Ставки фрахту на перевезення зерна до Китаю панамаксами продовжують зростати

Минулого тижня ставки фрахту на перевезення зерна з річкових портів Дунаю продовжували знижуватися. Транспортування агропродукції з одеських портів хендісайзами теж дешевшало. Укріплювався лише ринок панамаксів.

Про це, з посиланням на дані Atria Brokers, повідомляє «Українська зернова асоціація» (УЗА).

Ставки на перевезення кукурудзи костерами 6 тис. тонн з портів Рені та Ізмаїл знизилися,у напрямку:

  • Іспанії — на 4$/т — до 41-42$/т,
  • Мармари — на 3$/т до 27$/т,
  • східного узбережжя Греції — на 2-3$/т до 30-32$/т.

«Фрахт до східного Середземномор’я, східного узбережжя Італії та іспанської Севільї знизився на 2$/т до 36-38$/т , 38-40$/т та 46-48$/т відповідно. Максимальні ставки у напрямку Ізраїлю опустилися на 2$/т , тоді як мінімальні залишилися без змін, і фрахт в цей регіон становить 43-46$/т», — інформує УЗА.

Перевезення кукурудзи хендісайзами подешевшали:

  • у напрямку середземноморського узбережжя Єгипту на 1$/т до 39-40$/т,
  • Італії — 41-42$/т,
  • середземноморського узбережжя Іспанії — 43-44$/т,
  • Тунісу — 44-45$/т.

«В свою чергу, фрахт на перевезення кукурудзи панамаксами з Одеси, Південного та Чорноморська у напрямку Китаю зріс на 3$/т до 75-78$/т. Ставки до середземноморського узбережжя Іспанії становлять 45-47$/т. Подорожчання ставок на транспортування зерна панамаксами з українських глибоководних портів було зумовлено укріпленням ставок в сусідніх сегментах фрахтового ринку, що зберігало конкуренцію на високому рівні», — повідомляють аналітики.

Нагадаємо, поточний зерновий сезон в Україні має унікальні особливості: експортні темпи доволі повільні, а у виробників відсутнє бажання продавати зерно по існуючих цінах.