Митні формальності при перевезенні вантажів через перехід Рені—Джурджулешти змінюються

Порядок виконання митних формальностей при перевезенні вантажів в обидва боки через пункт пропуску Рені—Джурджулешти змінюється.

Про це повідомляється на сайті Укрзалізниці.

Зміни нададуть можливість розпочати фактичний пропуск без зупинок організованих вантажних поїздів територією України дільницею Етулія (Республіка Молдова)—Рені (Україна)—Джурджулешти (Республіка Молдова) та зворотно.

У повідомленні зауважується, що 17 жовтня набрав чинності Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова щодо внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Молдова про діяльність залізничного транспорту.

«Для запобігання невиконання міжнародних домовленостей і порушень митного законодавства України вантажовідправники, вантажоодержувачі повинні правильно виконувати митні формальності, а саме: у разі пред’явлення до перевезення експортних та транзитних вантажів, які вивозяться з України через пункт пропуску Рені—Джурджулешти митницею призначення повинна бути митниця першого виїзду з України (митні пости Сокиряни, Могилів-Подільський, Білгород-Дністровський № 2 (Басарабяска), Кучурган), про що зазначається у відповідній графі митних декларацій», — йдеться у повідомленні.

Під час перехідного періоду з 1 по 31 грудня 2023 року до перевізних документів додається паперова (роздрукована) копія митної декларації із зазначенням в графі «Митниця на кордоні» коду одного із зазначених митних постів; у разі пред’явлення до перевезення імпортних і транзитних вантажів, ввезених через пункт пропуску Джурджулешти—Рені, поміщення вантажів у відповідний митний режим здійснюється митницею останнього в’їзду в Україну (митні пости Сокиряни, Могилів-Подільський, Білгород-Дністровський № 2 (Басарабяска), Кучурган).

Аби уникнути порушень митних правил, УЗ запровадить контроль за їх виконанням. ДС станцій відправлення зобов’язана контролювати наявність копії митної декларації із зазначенням як митниця на кордоні митних постів Сокиряни, Могилів-Подільський, Білгород-Дністровський № 2 (Басарабяска), Кучурган при прийомі до перевезення експортних вантажів, які вивозяться з України через пункт пропуску Рені—Джурджулешти.