Україна збільшила експорт кукурудзи до Китаю — аналітики

Україна збільшила обсяги експорту кукурудзи до Китаю після відносної стабілізації роботи глибоководних портів Чорного моря. Станом на 27 листопада від початку місяця на експорт відправлено 2,4 млн тонн кукурудзи із законтрактованих 2,5 млн тонн. На грудень законтрактовано ще 2,2 млн тонн зернової.

Про це повідомляють аналітики ВАР.

Експерти зазначають, що на світовому ринку до початку березня основні пропозиції кукурудзи будуть від США та України.

«Глибоководні порти починають працювати і Україна активніше продає кукурудзу до Китаю, де її ціна з поставкою на рівні $250 за тонну є конкурентною. За минулий тиждень Китай закупив близько 100-120 тис. тонн української кукурудзи, позаминулого — 100-150 тис. тонн. Тобто один-два панамакси щотижня відправляються до Китаю, де покупців задовольняє співвідношення ціни та якості української зернової», — йдеться у повідомленні.

Більше дізнатися про специфіку ринку Китаю — Владислава Жегульська: Акредитація та специфікація для торгівлі з Китаєм — чому без них продавати зерно неможливо

Аналітики ВАР очікують, що на тлі стабільного попиту з боку Китаю, зростання цін на українську кукурудзу продовжиться.

Зараз на СРТ-ринку пропозиція кукурудзи є незначною, ціни дуже коливаються в залежності від величини партії та знаходяться в діапазоні $144-153, цінник може сягнути $165 за тонну, говорять експерти.

Нагадаємо, світові ціни на пшеницю зменшилися після того, як Китай відтермінував поставки декількох партій французьської пшениці.