Порти Іспанії переповнені дешевим українським та російським зерном

В Європейському парламенті на засіданні аграрного комітету обговорили підтримку експорту аграрної продукції з України та оцінили ризики для фермерів ЄС від зростання темпів постачання української продукції.

Про це повідомляє Укрінформ.

Доповідач від Єврокомісії П'єр Баску зазначив, що в ЄК ретельно моніторять обсяги, динаміку імпортних та внутрішніх цін в Євросоюзі та «поки що не бачать якихось дуже значних негативних наслідків для сільськогосподарського ринку ЄС».

«Комісія працює над розвитком «коридорів солідарності» та зменшенням витрат на транзит, оскільки хоче, «щоб Україна продовжувала робити свій внесок у світову продовольчу безпеку та могла продовжувати експортувати свою продукцію в ЄС, а також за його межі»,— сказав П'єр Баску.

Але, на думку євродепутатів, сплеск експорту до ЄС, який є таким важливим для української економіки, «мав певний непередбачуваний ефект на деяких регіональних ринках у прифронтових країнах-членах, а також спричинив тиск у певних секторах у ЄС».

Віцепрезидентка аграрного комітету Мазалі Агілар заявила, що іспанські порти переповнені неймовірно дешевим зерном не тільки з України, а й з Росії.

«З таким тиском імпорту вони не можуть продовжувати працювати. Очевидно, що ми повинні показати нашу солідарність з Україною, але не за рахунок наших виробників зерна», — сказала вона.

Мазалі Агілар закликала комісію вжити заходів, аби європейські виробники збіжжя не збанкрутували.

Нагадаємо, основним імпортером української пшениці в жовтні стала Іспанія.