Україна готова виконати легітимні вимоги польських перевізників-страйкарів — Дмитрасевич

Маркіян Дмитрасевич (з мікрофоном)

Україна зараз шукає шляхи виходу із ситуації, що склалася із блокадою кордонів польськими перевізниками. Зокрема українські представники взяли участь у спеціальному засіданні разом із представниками Єврокомісії. Намітили ряд пунктів, на які можна розраховувати у вирішенні проблеми.

Про це на конференції «Розвиток попри війну: зерно і переробка» розповів заступник міністра агрополітики Маркіян Дмитрасевич.

За його словами, першим пунктом, з яким потрібно працювати, є ті умови, які протестувальники прописували, коли подавали заявку на протест. Тоді вони обіцяли, що гуманітарні та небезпечні вантажі (а саме пальне), будуть пропускати. Цього не відбувається. Ці факти будуть передані в Єврокомісію та польській владі, і такі порушення є підставою для заборони протестів.

«Одна з вимог протистувальників — відкрити на виїзд пустих вантажівок на пунтках пропуску Ягодин-Дорогуськ, Краківець. Виділити це в окрему чергу в електронній черзі. Станом на зараз Україна підтвердила, що ці вимоги може виконати. Крім того там є окремі вимоги, які стосуються виділення окремих фізичних доріг для виїзду пустих вантажівок. Ми передали інформацію Польщі та Єврокомісії і чекаємо до кінця цього тижня їхню позицію, висловлену письмово. Якщо блокування продовжиться і після виконання цих вимог, тоді це вже зовсім інший характер протесту»,— говорить Маркіян Дмитрасевич.

Він має надію, що до кінця тижня Україна отримає якісь новини від Єврокомісії, хоча, зрозуміло, що цього тижня, або наступного, мало ймовірно, що цей конфлікт буде вичерпано.