Здешевлювати страховку суден в Чорному морі може відсутність страхових випадків — експерт

Зміна суми фінансування програми страхування суден в новому морському коридорі не матиме великого впливу. Здешевлювати страховку може один фактор — відсутність страхових випадків. Умовно, якщо коридором пройдуть ще 100 суден — це буде сигналом знизити ставки.

Про це розповіла брокер та аналітик сільськогосподарських товарів Atria Brokers Христина Серебрякова, пише Latifundist.com.

Раніше в уряді заявляли, що Україна спільно з британським урядом та страхувальниками розробили спеціальний механізм покриття воєнних ризиків в українському морському коридорі. Він дозволить зробити знижку на вартість страхування від воєнних ризиків для експортерів усієї продукції з України.

«Ми вважаємо, що зміна суми фінансування програми через українську владу не матиме великого впливу. Спочатку це допомогло запустити роботу нового коридору та залучити судновласників. Це було справді гарне рішення для України в правильний час. Зараз власники та продавці покладаються здебільшого на страхові компанії, з якими вони мають давні відносини», — каже Христина Серебрякова.

На ринку не до кінця розуміють, як зявлений урядом механізм допоможе «здешевити вартість страхування зерна приблизно на 2,5 відсоткових пункти від вартості страхового тарифу»