Польські страйкарі перекрили українським аграріям найвигідніший шлях експорту через ЄС — учасники ринку

Через польских перевізників-страйкарів доставка вантажівками української агропродукції до країн Балтії майже заблокована. А це був один із тих варіантів, який найкраще рахувався. Залізниця — це дві перестановки колісних пар, тобто додаткові витрати. Контейнери обходяться у $175/т. А ось вартість доставки тонни ріпаку автівкою до Риги коштує біля 100€/т.

Про це пише Latifundist.com.

«Наразі на двох пунктах пропускають по одній машині на годину — це крапля в морі. Якщо це буде два дні, або нехай тиждень, то це ще якось можна витримати. Але якщо триватиме, як обіцяють, два місяці, то це буде катастрофа», — розповідає представник трейдингової компанії в одній із країн Балтії.

Автоперевезення були єдиною альтернативою доставити агропродукцію до портів Балтії. Адже на території Польщі з квітня цього року фактично неможливе перевантаження з вагонів на автотранспорт у режимі транзиту.

Як пояснює трейдер, польська сторона це аргументує недостатньою кількістю майданчиків, де можна здійснювати таке перевантаження, недостатньою кількістю персоналу, який повинен це контролювати та недостатньою кількістю промб.

Тож трейдер наголошує, що якщо польський кордон і далі буде блокуватися, то ми не зможемо нормально експортувати з України.

Менеджер з продажів агрофірми «Білий Стік» Остап Іванчина також говорить, що логістика автомобілями в Європу обходиться йому в 100 €/т. Його компанія возить автомобілями до Латвії та Чехії ріпак. Зараз на кордоні у компанії «Білий Стік» стоїть 30 автівок з олійною.

«Ми ще не приступали до вивозу кукурудзи і пшениці, бо вони не рахуються. Ріпак рахується попри все, навіть з тим фрахтом, що зараз», — каже Остап Іванчина.

Він також пояснює, що в разі повернення назад вже замитненої машини, необхідно буде анулювати декларації та оплатити як мінімум половину фрахту перевізнику.

Засновник трейдингової компанії «Агроойлтрейд» Сергій Орловський каже, що найбільше від блокади польського кордону постраждають малі фермери, які експортували у ЄС автомобілями до 1 тис. т агропродукції.

«Автотранспорт дав можливість працювати малим фермерам. Відкрив їм можливість бути експортерами. Якщо, наприклад, такому фермеру треба поставити зерно до Німеччини залізницею, то спочатку треба перевезти його на елеватор. Далі експедитор поставить вагони, вони доїдуть до Польщі, там перевантажаться і поїдуть до кінцевого покупця. Логістика автомобілями дещо схожа, але немає оцього перевантаження з вагона у вагон»,— говорить Сергій Орловський.