Україна не встигає поставляти законтрактовані обсяги ріпаку через логістику

Україна експортувала 424 тис. тонн ріпаку станом на 30 жовтня, але відстає від законтрактованих обсягів через складнощі з логістикою.

Про це повідомляє пресслужба ВАР.

На листопад продано 60 тис. тонн української ріпакової олії до Китаю, що сприяло активізації внутрішнього попиту з боку переробників.

«Україна не встигає поставляти законтрактовані обсяги ріпаку через логістику: деякі аграрії не отримали вчасно вагони. Через поставки кукурудзи до Румунії, виникли черги і затримки вагонів. До того ж активізувалася робота одеських портів — і вагонів не вистачає. Ліквідність на ринку невисока, умовні ціни на базисі СРТ морські порти становлять 14000 — 14500 грн/т. Слід зазначити, що здебільшого ріпак експортується авто- та залізничними шляхами до Чехії та Прибалтики, а не морем»,— зазначають аналітики ПУСК.

В Україні зосереджені обсяги ріпаку на рівні 500 тис. тонн. При цьому продавці не спішать реалізовувати олійну, можуть відкладати продажі до грудня в очікуванні вищих цін.

Проте на ріпак зростає попит на внутрішньому ринку з боку переробників.

«Наразі активний попит на ріпак з боку переробників, бо на листопад близько 60 тис. тонн ріпакової олії продано в Китай. Закупівельні ціни знаходяться в діапазоні 12900-13200 грн/т. Очікуємо невелику тенденцію зростання — плюс 200-300 грн/т у найближчі два тижні. Як вже йшлося, зростає попит з боку переробників та експортерів»,— резюмували аналітики.