Після зміни правил експорту зерна аграрії не постраждають — Чайківський

Зміна правил експорту зерна Урядом не нашкодить українським аграріям, а навпаки — принесе покращення.

Про це в ефірі національного телемарафону заявив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

«Аграріям немає чого в даному випадку переживати, тому що аграрії — це ті люди, які вирощують зерно на полі, а вже трейдери фактично це зерно скупляють і експортують. Тому сьогодні для аграріїв, я вважаю, буде тільки покращення, тому що в Україні працює тіньовий ринок, білий ринок і сірий ринок», — каже Чайківський.

За його словами, сьогодні є проблема з тим, що зерно купують різними шляхами, які до кінця не зрозумілі — з ПДВ і без нього.

«Уряд має забезпечити єдину, відверто кажучи, зрозумілу покупку зерна. Прибрати ті всі сірі схеми, які сьогодні на шляху стоять. Від цього, я вважаю, український фермер, тільки отримає позитив», — додав нардеп.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про зміну правил/процедури експорту аграрної продукції. Протягом 10 діб будуть відпрацьовані деталі оновленої процедури експорту. Як заявляють автори, вона  передбачатиме боротьбу з тіньовим ринком та неповерненням валютної виручки в країну.