Високий врожай кукурудзи у США знизить ціни на зернову по всьому світі — аналітики

В США фермери цього року, ймовірно, зберуть третій за розміром врожай кукурудзи за всю історію країни. Високий врожай призведе до дефіциту потужностей для зберігання і стримуватиме ціни на найбільш популярну у світі культуру.

Такі прогнози дали в Міністерстві сільського господарства США (USDA), пише Reuters.

Низькі ціни на зернову підуть на руку тваринникам та переробникам, але зменшать прибутки самих фермерів, які які зберігатимуть кукурудзу і сподіватимуться на зростання попиту або на нові внутрішні ринки збуту.

За даними USDA, після завершення жнив та доставки кукурудзи для потреб експортерів та інших клієнтів,в силосах зерносховищ залишиться стільки зерна, що воно перевищить обсяг, який зберігався в країні впродовж семи років.

«На момент початку збору врожаю в 2024 році в сховищах може бути на 50% більше кукурудзи, ніж на початку цього року, що є найбільшим річним сплеском поставок за майже два десятиліття. Така пропозиція продовжить тиснути на світові ціни на кукурудзу в Чикаго», — йдеться у повідомленні.

Ціни на кукурудзу вже наближаються до трирічних мінімумів, в той час як ціни на деякі продукти харчування зростають через обмежену пропозицію інших основних продуктів харчування, таких як рис, що викликає побоювання щодо інфляції.

Аналітики нагадують, що провідний експортер Бразилія також зібрала рекордний врожай кукурудзи, і світовий ринок, який роками був дефіцитним, зараз стоїть на порозі зміни фундаментальних показників на профіцитні вперше з часів до пандемії.

«Лише 16 місяців тому ціни на кукурудзу були найвищими за останні десять років, оскільки війна в Україні порушила постачання з країни», — зазначають аналітики.

USDA прогнозує, що внутрішні поставки кукурудзи зростуть на 55% до 53,6 млн т у 2023/24 МР, що сприятиме збільшенню світових запасів до п'ятирічного максимуму до вересня 2024 року.