Тариф на прохід до портів Дунаю може зрости майже на чверть

В Україні планують підвищити ставки лоцманського збору на 20% в морських портах Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайськ, а також плату за затримку лоцмана на судні. Відповідний проєкт вже розроблено та оприлюднено для громадського обговорення.

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2022 р. № 1273 внесено зміни до меж акваторії морського порту Ізмаїл, якими до акваторії порту включено частину річки Дунай (Кілійське гирло) від 97 кілометра до Чорного моря.

«При цьому, відповідно до Тарифів, лоцманський збір справляється за різними ставками за зовнішньопортове та внутрішньопортове проведення. Відповідно, виникає ситуація, коли за лоцманське проведення суден до 97 кілометра Дунаю лоцманський збір має справлятися за нижчою ставкою за внутрішньопортове проведення», — зазначили в повідомленні.

З розрахунків, проведених ДП «АМПУ», вбачається, що виручка при справлянні лоцманського збору за ставками для внутрішньопортового проведення буде меншою в порівнянні із зовнішньопортовим у залежності від об’єму судна, ділянки, кількості миль та ставки в 7,8–8,9 раза.

«Для запобігання цьому пропонується внести зміни до Тарифів, якими передбачити справляння лоцманського збору за ставками для зовнішньопортового проведення в межах портових акваторій за лоцманське проведення до / з морських портів / морських терміналів та причалів, розташованих на річках Дунай, Південний Буг, Дніпро», — зазначають в пресслужбі.

Також в ДП «АМПУ» наголошують, що при більшій зайнятості лоцмана під час здійснення суднозаходження в морські порти Ізмаїл, Рені каналом Дунай – Чорне море в порівнянні з Сулінським каналом як по часу так і по відстані, вартість лоцманського проведення по порту Ізмаїл дешевша, а по порту Рені несуттєво дорожча.

«Тому, пропонується підвищити на 20 відсотків ставки лоцманського збору за зовнішньопортове лоцманське проведення для суден, що проходять каналом Дунай – Чорне море на баровій частині гирла Новостамбульське (Бистре)», — йдеться в повідомленні

Пропозиції та зауваження до проєкту наказу просять надсилати протягом 30 днів до Управління морського та річкового транспорту Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України на адресу: просп. Перемоги, 14, м. Київ, 01135, або на електронну адресу rebenok@mtu.gov.ua