В Румунії затвердили регламент імпорту зерна з України

В Румунії затвердили регламент імпорту чотирьох сільгоспкультур з України. Імпорт українського зерна буде можливий тільки для румунських фермерів і переробників, які документально підтвердять, що воно необхідне.

Про це повідомив міністр сільського господарства та сільського розвитку Румунії Флорін Барбу, пише «Інтерфакс».

«На основі механізму, узгодженого з Україною, ми встановлюємо процедуру, згідно з якою ми дозволяємо імпорт пшениці, кукурудзи, соняшнику та сої тільки на підставі маркетингової угоди, виданої Міністерством сільського господарства та сільського розвитку», — навів його виступ офіційний сайт уряду Румунії.

Зазначається, що крім підтвердження необхідності імпорту закуповувати можна буде зерно, яке відповідає стандартам якості, підтвердженим сертифікатами ANSVSA на підставі отриманих і проаналізованих зразків.

Механізм імпорту буде наступним: 

  • румунські фермери та переробники подають документи, що підтверджують необхідність імпорту,
  • комісія з аналізу заявок перевіряє документи й ухвалює рішення дозволяти імпорт чи ні,
  • ANSVSA видає сертифікат відповідності імпортованої продукції на підставі аналізу зразка продукції, наданого імпортеру,
  • Мінсільгосп Молдови видає фермеру або переробнику угоду на постачання на ринок необхідної йому кількості,
  • перед надходженням на переробку або подання товар перевіряє ANSVSA для повторної перевірки відповідності якості.

«Я не можу допустити, щоб на румунський ринок потрапили продукти, уражені хворобами та шкідниками або які не на 100% безпечні для нашого споживання. Термін дії маркетингової угоди спливає за досягнення необхідної якості імпорту. Механізм узгоджено і з нашими фермерами, і з владою України», — наголосив міністр.