Гострого дефіциту елеваторних потужностей не буде — експерт

Елеваторних потужностей наразі в Україні вистачає, і гострого дефіциту цього року не буде. На це є кілька причин, серед яких скорочення земель під зерном, заміна кукурудзи соняшником, а також альтернативні способи зберігання зерна.

Про це розповів заступник генерального директора ТОВ «Сол АГРО» Сергій Щербаньпише Agro Times.

Він зазначив, що 23-30% земель не беруть участі в генерації обсягу валу зерна в Україні через активні бойові дії або тимчасову окупацію.

«По-друге, агровиробники з метою оптимізації витрат наразі купують мінімальний набір добрив та ЗЗР, що цілком логічно призводить до зниження врожайності та якості збіжжя. Зокрема, цього року в Україні спостерігається гострий дефіцит продовольчої пшениці», — написав Сергій Щербань.

Також керівник розповів, що фермери зараз не поспішають збирати кукурудзу. До того ж, в аграріїв переважно є власні складські приміщення.

«Кукурудза, яка обіймає левову частку у будь-якому елеваторі у будь-якому регіоні, наразі стоїть в полях й її масово відмовляються косити в небазисних показниках по вологості. Бо наразі кожну десяту тонну потрібно віддати за сушіння. До того ж цього року багато аграріїв зменшили площі під кукурудзою й замість неї посіяли соняшник. Відповідно елеватори просто не доберуть певні обсяги кукурудзи, та й агровиробники давно адаптувалися щодо зберігання пшениці та соняшника на власних потужностях. Ці складські приміщення навіть не обліковуються, тому сказати точно скільки їх, просто неможливо», — зазначив Сергій Щербань.

За його словами, зберігати зерно також допомагає використання полімерних рукавів, в яких зберігають пшеницю і навіть соняшник.

«Проте ті агровиробники, які не мають власної інфраструктури, віддаватимуть продовольчу пшеницю ІІ та ІІІ класу на елеватори, щоб зберегти якість збіжжя, мати складську квитанцію й можливість у будь-який момент продати зерно на піку ціни. А ось фураж, скоріш за все, складуватимуть на наявних в господарствах складах, адже на якість збіжжя це вже не вплине», — написав керівник.