Очікується підвищення попиту на високоолеїновий соняшник — експерт

У найближчому майбутньому очікується підвищення попиту у зв'язку із запровадженням обов'язкового маркування продуктів із зазначенням джерела олії. Тому для виробників соняшнику в Україні це можливість отримати додатковий прибуток.

Це зазначив генеральний директор MAS Seeds Україна Сергій Тимошенко, пише «АПК-Інформ».

Цікавість до високоолеїнового соняшника обумовлена низкою переваг даного типу культури та зростаючим попитом на нього з боку харчової промисловості, драйвером якого наразі є HoReCa Китаю та країн Євросоюзу. 

«Ринок високоолеїнового соняшника має великий потенціал для українського аграрія. Про це свідчить хоча б динаміка його вирощування в Україні. Так, з 2009 року площі під в/о соняшником в Україні виросли у 15 разів, а виробництво олії — майже в 20. Свого максимуму посіви під даним сегментом сягнули 2020 року — близько 800 тис. га», — написав Сергій Тимошенко.

Читайте за темою: Рекордні обсяги переробки та експорту — поточні реалії українського ринку олійних

Він наголосив, що зараз Україна входить до трійки лідерів з виробництва високоолеїнового соняшника у світі, поступаючись лише Франції. Посівні площі соняшнику у 2023 році в Україні склали 5,3 млн га, з яких високоолеїновий соняшник займає 420 тис. га. 

«Високоолеїновий сегмент залежить від галузі переробки та виробництва, а його розмір — від світового попиту та премії. На сьогоднішній день ринок пропонує мінімальну премію, але експерти ринку бачать перспективу збільшення премії до кінця цього року і досягнення її максимальних значень до кінця наступного року через об’єктивні ринкові причини. Якраз через преміальні виплати господарствам компаніями-переробниками ринок ВО соняшника є нестабільним. З певною циклічністю, яка зазвичай триває близько двох років, можна спостерігати зростання та падіння премії», — зазначив генеральний директор MAS Seeds Україна.