Україна призупинила розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину в СОТ

Україна «поставила на паузу» розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину у Світовій організації торгівлі, щоб вирішити загалом питання торгівлі України з країнами ЄС.

Про це повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка, пише «Інтерфакс».

«Це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС. Ми бачимо, що ця проблема (ввезення української сільськогосподарської продукції — прим. ред.) буде усунута в найближчі тижні та місяці. Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Це буде дуже активна робота. Тому, поки ми шукаємо практичне рішення, наші спори в СОТ на сьогодні на паузі», — сказав Тарас Качка журналістам.

Він звернув увагу, що Україна проводить консультації, але не спір як такий, та наголосив, що спір не оформляли. Для консультацій є 60 днів.

Тарас Качка зазначив, що для української сторони важливо знайти «конструктивне рішення в рамках усього ЄС».

«Попри те, що скарги, які ми направили, вони проти конкретних держав-членів, включно з Польщею, це — системне питання наших відносин з ЄС. Наша мета — наголосити, що ЄС та Україна мають однаковий підхід до торговельних угод. Тому ми бачимо, як розв'язати цю проблему в комплексі так, щоб показати єдність між нами та Польщею, між нами і ЄС, і між Польщею і ЄС», — сказав торговий представник.

Він висловив упевненість, що проблему із ввезенням української агропродукції усунуть «в найближчі тижні та місяці».

«Ми всі повертаємося до нормальних торговельних потоків, що дасть змогу повернутися до ситуації, яка є зручною для місцевих фермерів у сусідніх державах ЄС і для українських фермерів», — додав торговий представник.