У Польщі запрацював термінал з широкою та вузькою коліями для перевалки сипких вантажів


Джерело фото: railinsider.com.ua

У Польщі логістичний оператор Treeden Group минулого тижня ввів в експлуатацію першу чергу вантажного залізничного термінала в с. Воля Барановська, який функціонуватиме у режимі митного складу.

Про це повідомив директор компанії UAB Friendly Avia Support Олександр Ланецький. 

«Розташована майже на 200 км у глибину Польщі унікальна станція Воля Барановська має як широку під’їзну колію (з України), так і вузьку. Це дає змогу з’єднати польські порти, залізничну систему України із західноєвропейською та польськими, німецькими, балтійськими портами», — зауважив директор.

Новий термінал зможе одночасно приймати під розвантаження/завантаження відразу три повноцінні потяги. Автоматизована система вивантаження та навантаження дасть змогу прискорити операції з перевантаження вантажів у 3–5 разів порівняно з простими майданчиками поряд.

«Термінал оснащений елеватором на п’ять силосів по 4 тис. т кожен, автоматизованим складом підлогового зберігання, зокрема сипких вантажів на 4500 м², відкритим майданчиком для зберігання морських контейнерів. Термінал може приймати зерно, будматеріали, добрива та інші вантажі», — додав Олександр Ланецький.

Проєкт вартістю кілька десятків мільйонів євро реалізував польський приватний інвестор за підтримки фондів ЄС. Він стартував у 2016 році, але понад п’ять років пішло на узгодження поділів від державної залізниці Польщі, а ще рік — на формальне узгодження проєкту та отримання дозволу на будівництво. Саме будівництво тривало менше 10 місяців.