Експортери несуть великі збитки через Наказ Одеської ОВА щодо регулювання експорту зерна — УЗА

Аграрні асоціації та спілки звернулася до Президента України Володимира Зеленського з проханням ініціювати скасування Наказу Голови Одеської обласної державної (військової) адміністрації та Командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса»-№19 від 18 серпня 2023 року «Про деякі питання фінансової дисципліни в умовах правового режиму воєнного стану».

Про це повідомляє пресслужба УЗА.

«Наказ значно ускладнює експорт зерна через Одеську область та як показав аналіз документу юристами, ухвалений поза межами повноважень, порушує Конституцію України та суперечить законам України, а також несе значні корупційні ризики»,— говориться в повідомлені.

На думку аграрних асоціацій, Наказ №19 від 18 серпня 2023 року, замість боротьби з тіньовими схемами фактично призвів до ускладнення роботи провідних експортерів зерна. Зокрема вже зупинені відвантаження зерна через Дунайські порти, флот простоює, а аграрії несуть збитки.

Окрім того, цей Наказ має і негативні наслідки для бюджету країни та її репутації надійного постачальника продовольства на світовий ринок.

УЗА зверталася до Голови Одеської обласної державної (військової) адміністрації та Командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса» минулого місяця з проханням скасувати Наказ, який ускладнює роботу експортерів зерна і навіть призвів до зупинки навантаження зерна в портах Дунаю. Нажаль, заклик асоціації не був почутий.

Аграрні асоціації вимушені звернутися до Президента України з проханням ініціювати скасування цього Наказу, а також до Антимонопольного комітету та Державної регуляторної служби через порушення антиконкурентного законодавства та принципів державної регуляторної політики.

«Аналіз Наказу юристами міжнародної юридичної компанії Interlegal на прохання УЗА показав, що Наказ передбачає додаткові документальні вимоги до експортерів зі сторони контролюючих органів при оформленні вантажів у режимі експорту. Такі вимоги не передбачені митним законодавством. Ба більше, законодавство безпосередньо не надає військовому командуванню та військовій адміністрації повноваження щодо впровадження нових порядків, строків митного оформлення вантажів та виконання суб’єктами господарювання податкових зобов’язань»,— акцентують увагу в УЗА.

 

Наявні достатні підстави вважати, що спільний наказ № 19 «Про деякі питання фінансової дисципліни в умовах правового режиму воєнного стану»:

  • не є нормативно-правовим актом;
  • не є складовою податкового законодавства;
  • не є складовою митного законодавства.

Наказ діє тільки на території Одеської області, що суттєво обмежує діяльність суб’єктів господарювання, які експортують вантаж через Одеську митницю, при цьому нові правила митного оформлення та виконання податкових зобов’язань не поширюються на суб’єктів господарювання, які використовують інші логістичні шляхи, наприклад через залізничну дорогу та автомобільний транспорт через митні, прикордонні переходи на заході України.

Отже, Наказ може спотворювати конкуренцію на галузевому рівні у сфері перевезення у режимі експорту товарів, заразом вносить конкурентні перепони у перевезеннях зернових вантажів морським транспортом через порти Одеської області та іншими видами транспорту при перетині державного кордону в Одеській області.