Словаччина буде готова скасувати заборону на імпорт українського зерна після тестування системи контролю

Система гарантій контролю експорту зернових, яку запропонувала Україна на засіданні координаційної ради при Європейській Комісії, стала для Словаччини несподіванкою. Після її випробування і перехідного періоду Словаччина буде готова відновити імпорт українських агротоварів.

Про це повідомив у понеділок у Брюсселі міністр сільського господарства і сільського господарства Словаччини Йозеф Біреш, пише «Інтерфакс-Україна».

За його інформацією, ухвалена Словаччиною одностороння заборона на імпорт українських сільгосппродуктів була «природною реакцією щодо захисту національного ринку від надмірного імпорту товарів з України» і реакцією на скасування Європейською Комісією обмежувальних заходів.

«Україна сьогодні зробила сюрприз у вигляді деяких гарантій контролю над імпортом зерна на основі ліцензій. Думаю, це (презентацію намірів про запровадження Україною контролю імпорту, прим. ред) потрібно було надіслати завчасно. Європейська Комісія повинна була зробити якийсь перехідний період, щоб ми могли протестувати цю систему, перевірити, чи ефективна вона і чи є гарантією попередження безконтрольності імпорту»,— сказав словацький міністр.

За його інформацією, Словаччина продовжить односторонню заборону на імпорт українського зерна доти, доки не буде оцінено систему гарантій з боку України. Міністерство сільського господарства Словаччини також почне вивчення дії українських гарантій на національному рівні у взаємодії з фінансовим управлінням і митницею.

«Ми підготуємо всю логістику до перевірки. На це піде, можливо, місяць, можливо, два місяці, адже навіть там умови якогось взаємного підтвердження та ухвалення рішень варіюються від п'яти днів до місяця. Це означає, що кожен імпортер, який отримає ліцензію від української сторони, має отримати підтвердження від словацької сторони»,— пояснив Біреш.

За інформацією Біреша, переговори коаліції п'яти прифронтових країн — Польщі, Угорщини, Словаччини, Болгарії та Румунії щодо заборони імпорту українських агротоварів тривають.

Біреш повідомив, що запроваджені односторонні заходи не вплинуть на транзит українських агротоварів «коридорами солідарності». Він послався на інформацію єврокомісара із сільського господарства Януша Войцеховського, який поінформував Європейську комісію про те, що запроваджені обмежувальні заходи, які застосовували в п'яти прифронтових країнах, не обмежили транзит товарів із України. За останні п'ять місяців вони навіть збільшилися.

Коментуючи поданий Україною позов до Світової організації торгівлі, словацький міністр висловив здивування швидкістю дій України.

«Зізнаюся, позов мене здивував і особливо швидкість процедури. Але ми не змінимо свою позицію на цей час, якщо не буде гарантій (контролю імпорту українського зерна - ІФ-У). Ми також можемо повідомити СОТ про наші причини і наші побоювання»,— сказав Біреш.

За його словами, Словаччина солідарна з Україною, хоче підтримувати її, однак захист національного ринку є пріоритетом будь-якої держави.