У ЄС відреаугували на відмову Польщі, Угорщини та Словаччини імпортувати українське зерно

Польща, Угорщина та Словаччина в односторонньому порядку заявили, що продовжуватимуть забороняти імпорт зерна з України, незважаючи на рішення Комісії скасувати заборону. В своб чергу Європейська комісія закликала ці країни бути конструктивними у своїх рішеннях.

Про це пише Reuters.

«Ми знаємо про оголошення деяких держав-членів щодо односторонніх заходів. Зараз важливо, щоб усі країни працювали в дусі компромісу та конструктивно взаємодіяли», — сказала речниця Комісії.

Нагадаємо, Словаччина вводить на національному рівні заборону на імпорт чотирьох сільгоспкультур з України, яка буде діяти до кінця 2023 р. Про відповідне рішення уряд країни оголосив наприкінці дня 16 вересня.

Угорщина також ввела національну заборону на імпорт 24 українських сільськогосподарських продуктів. Країна заборонить імпорт м'яса великої рогатої худоби, свиней, овець та кіз, а також курячого м'яса, пшениці, жита, ячменю, кукурудзи (та продуктів з них), овочів, цукру та вино.

Раніше в Польщі заявили, що продовжать заборону на імпорт українського зерна, незважаючи на відсутність схвалення ЄС.

Нагадаємо, Єврокомісія зняла обмеження на імпорт українського зерна до пʼяти країн після 15 вересня. Заборона на імпорт стосувалася української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Вона була спрямована на усунення логістичних проблем, пов'язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.