Мікотоксини були основною проблемою врожаю кукурудзи 2022 для експортерів

Наявність високого рівня мікотоксинів була основною з проблем, з якою зіштовхнулись експортери українського зерна у 2022 році.

Про це в своєму блозі на Latifundist.com радник президента УЗА з кормової та харчової безпеки Вадим Турянчик.

Найбільш поширені для української кукурудзи Дезоксиніваленол, Фумонізін, Зеараленон та Охратоксин А. 

«В минулому сезоні, нерідко покупці української кукурудзи для кормових потреб в ЄС, у контрактах встановлювали  вимоги на рівні Дезоксиніваленол — 2 ppm та Зеараленон — 1 ppm, що іноді ставало проблемою для експортерів. Тому, я б рекомендував при купівлі та безпосередньо перед відправкою зерна на експорт, звернути особливу увагу на ці показники в контрактах, щоб уникнути неприємних сюрпризів, а також на вміст пестицидів, ГМО (наявність якого спостерігається вже не один сезон), і дивлячись від типу сушіння продукції на діоксини та РАН4 (поліароматичні вуглеводні)»,— акцентує увагу Вадим Турянчик.

За його словами, важливо пам'ятати, що мікотоксини контролюють усі країни імпортери української кукурудзи незалежно від призначення продукції.

Одним з найдієвіших методів контролю є проведення відбору зразків незалежним сюрвеєром безпосередньо у місцях зберігання продукції до придбання чи відправки до порту або ж залізницею на кордон.

По результатам партій вже експортованої продукції нового врожаю, можна оцінити поточну якість, та порівняти з показниками минулого року (відповідно до наданих даних сюрвейорськими компаніями — членами УЗА: CotecnaSGS, та BSS). Це ще не фінальні дані і цілком ситуація може змінитись, однак цей аналіз дає зрозуміти тенденції.