Болгарія зняла заборону на імпорт українського зерна: наслідки для українських переробників

У Болгарії парламент підтримав скасування заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня, повідомляє Болгарська служба Радіо Свобода.

Рішення Національних зборів 14 вересня було ухвалене 124 голосами «за», 69 «проти» і вісьмома «утрималися». Невдовзі після голосування прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подякував болгарському парламенту й уряду в дописі на платформі X, раніше відомій як Twitter.

«Болгарія підтримує відновлення експорту української агропродукції після 15 вересня. Дякую парламенту Болгарії, уряду і прем’єр-міністрові Ніколаю Денкову за підтримку українського народу і шляхів солідарності», – написав Шмигаль.

На конференції Black Sea Grain & Oil-2023 експерт олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Юлія Гаркавенко прокоментувала цей крок Болгарії та наслідки для українського ринку:

«Болгарія — з одного боку це дуже добре, тому що ми тепер маємо змогу знову експортувати в першу чергу пшеницю та кукурудзу. Але наш соняшник болгари теж полюбили і займають наші ринку збуту по соняшнику і шроту. Тому тут питання дуже каверзне і є протиріччя. Зараз українські переробники мають маржу, а фермери її не мають. Але якщо піде експорт соняшника до Болгаріі, ситуація трошки зміниться».