На європейському ринку переробники очікують на скасування заборони імпорту соняшника з України

Заборона на імпорт соняшника з України може бути скасована після 15 вересня, припускають європейські оператори ринку. В Болгарії деякі переробні підприємства через брак сировини можуть призупинити роботу.

Про це з посиланням на AgriCensus інформує ІА АПК-Інформ.

За інформацією деяких болгарських операторів ринку, ймовірно, що заборону на імпорт певних товарів з України буде знято. Можливо, що заборону знімуть лише деякі країни та на деякі товари.

ЗМІ Болгарії повідомляли, що Асоціація виробників рослинних олій і продуктів переробки не погодилася підтримати прохання міністра сільського господарства країни Кирила Ватева до Єврокомісії продовжити заборону на імпорт українського соняшнику до кінця року. Асоціація вважає, що в країні пригнічується сектор переробки на користь аграріїв, і це викликає дисбаланс ринку.

«Ціни продовжували знижуватися навіть після введення заборони на імпорт українського насіння соняшнику до п'яти країн Східної Європи», — заявив під час пресконференції голова Асоціації переробників Яні Янев.

Також зазначається, що відносини між болгарськими фермерами та переробниками погіршуються через зниження прогнозів урожаю у 2023/24 МР.

На сьогодня врожай соняшнику в Болгарії оцінюється в 1,7-1,8 млн тонн, у Румунії — 2,3 млн тонн, що нижче серпневих оцінок на 17% та 11,5% відповідно. За оцінками операторів ринку, запаси соняшнику в обох країнах не зможуть компенсувати дефіцит олійної.

«Учасники ринку оцінювали запаси олійної в Болгарії станом на початок вересня у 200-300 тис. тонн, а, за офіційними даними, цей показник становить 600 тис. тонн. У Румунії запаси соняшнику оцінюються не більше 300 тис. тонн», — йдеться в повідомленні.

Наразі аграрії займають вичікувальну позицію, оскільки вважають ціни на ринку нижчими за собівартість.