Процес реєстрації податкових накладних непрозорий — аграрії

Процес реєстрації податкових накладних «непрозорий», через це катастрофічно багато неповернень ПДВ.

На цьому наголосила голова ради підприємців Херсонської області, співзасновник компанії ТОВ «Сан Лайт» Вікторія Гавренкова, пише Agropolit.com у матеріалі «ПДВ-накладні для агросектору: чи є світло в кінці тунелю?».

«Відбуваються жахливі речі: «білий» бізнес не може працювати, експортувати, не відшкодовується ПДВ. Наприклад, нашому підприємству ТОВ «Сан Лайт» (виробництво соняшнику) податківці заборгували з січня 2022 року експортний ПДВ в сумі 5,2 млн грн. Це ПДВ, яке сформувалося ще до війни. Як пояснювали? По-перше,  апелювали до того, що підприємство на окупованих територіях, то, можливо, воно не вистоїть. Пізніше Херсон деокупували і підприємцям регіону придумали «зону ризику» — і теж  гроші не повертають. Це катастрофічна проблема всієї країни. Катастрофічно багато неповернень ПДВ», — зазначила Вікторія Гавренкова.

Співзасновник Центру економічного відновлення Андрій Длігач зазначає, що ситуація з реєстрацією податкових накладних погіршується, — в цій сфері виникла корупційна рента зі ставками на розблокування.

«...Існують цілі «організації», які допомагають бізнесу розблокувати їх (податкові накладні, — прим.ред.). Розмір цих ставок — до 5% суми заблокованої накладної. Звичайно, це суттєво менше, аніж за повернення ПДВ, де за повернення «білого» ПДВ ставка — близько 10 %, а «сірого» чи «чорного» — 30-40 %. Це жах, який покриває силова вертикаль влади. В усіх випадках заблокованого ПДВ, якщо підприємець іде до суду, то суд ухвалює рішення на користь бізнесу. Це ще один інструмент тримати бізнес під контролем і корумпувати органи влади», — зазначив Андрій Длігач.