Розвиток переробної галузі є ключовим питанням для України — Тарас Качка

Відновлення сільського господарства і розвиток переробної галузі є ключовим питанням для України. Уряд надав українським підприємцям доступ до фінансування, зокрема, через грантові програми задля відновлення, розвитку бізнесу, започаткування власної справи, в тому числі і в переробній галузі.

Цю думку висловив заступник міністра економіки України та торговий представник України Тарас Качка.

«Україна цінує всю підтримку, яку отримала від країн-партнерів та міжнародних організацій щодо відновлення роботи аграрних потужностей, лібералізації торгівлі, організації логістики, адже експорт аграрної продукції є основною статтею наповнення українського бюджету. Скасування тарифів Європейським Союзом допомогло нам забезпечити безперебійне транспортування агропродукції, що є наріжним каменем для продовольчої безпеки», — сказав Тарас Качка.

Він зазначив, що у 2022 році на Євросоюз припало 59,3% експорту з України, на Близький Схід — 16,6%, Азію та Китай — 9,9%, Африку — 7%.

За 2022/23 МР в умовах блокади Чорного моря Україна експортувала 67,85 млн тонн зерна та олії.

«В умовах повномасштабної війни Україна зробила все від себе залежне, щоб продовжити постачати аграрну продукцію на світовий ринок. У 2022 році експортовано с/г продукції на $23,4 млрд проти $27,7 млрд у 2021 році», — зазначив Тарас Качка.

 Нагадаємо, переробні підприємства на деокупованих територіях можуть отримати до 8 млн грн.