Румунія збирається впродовж двох місяців збільшити пропускну здатність Констанци

Румунія збирається за найближчі 2 місяці подвоїти пропускну спроможність порту Констанца та дунайського судноплавного маршруту, щоб допомогти Україні експортувати зерно.

Про це повідомив прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку, пише видання «Порти України».

«У 2023 році Україна матиме близько 40 млн тонн зерна на експорт. Ми збільшили пропускну спроможність як у порту Констанца, так і на шляхах, які ведуть до Констанци. Ми мобілізувалися як могли», — сказав Марчел Чолаку.

Йдеться про дозволи здійснювати нічний транзит суден із жовтня нинішнього року, а також збільшити судноплавний трафік мінімум до 14 суден на день.

Він каже, що після збільшення пропускної спроможності порту Констанца Україна зможе експортувати цим шляхом до 4 млн т зерна на місяць. План збираються реалізовувати попри обстріли українських портів на Дунаї.

Марчел Чолаку повідомив, що зараз здійснюються інвестиції у головний глибоководний судноплавний шлях Румунії через дельту Дунаю — Сулінський канал.

Також планується, що Румунія відкриє більше автомобільних пунктів перетину кордону і поліпшить свою залізничну інфраструктуру на прикордонних станціях, аби прискорити перевалку вантажів.