В Уряді озвучили кроки для покращення логістики агропродукції через європейські кордони

Україна націлена розвивати швидку логістику в західному напрямку. Для цього потрібно виконати три ключових задачі.

Про це сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 22 серпня.

За його словами, перша задача — розбудова прикордонної інфраструктури, зокрема, мережі автомобільних пунктів пропуску.

«Наразі на кордоні з ЄС їх функціонує 21. Три з них відкриті під час повномасштабної війни. У планах — створення ще дев’яти пунктів пропуску та модернізація тринадцяти», — повідомив Денис Шмигаль.

Найбільше робіт, за його словами, планується провести на кордоні з Польщею. Є домовленість про отримання Україною 160 млн євро пільгового кредиту від польських партнерів для оновлення доріг, пунктів пропуску, закупівлі сканерів.

«Також минулого тижня під час візиту урядової делегації до Бухаресту домовилися з Румунією, що  будемо разом розвивати під’їзні шляхи та залізничну інфраструктуру, будемо рухатися до спрощення прикордонного контролю», — додав прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль підкреслив, що румунський напрямок є ключовим для українського експорту. Є домовленості з румунською стороною про перевантаження української продукції в морських та річкових портах Румунії та про співробітництво в Дунайських портах.

«Друге завдання — спільний митний та прикордонний контроль з країнами ЄС. Тобто, буде один пункт пропуску, де працюватимуть представники обох держав. Цим досягаємо більшої інтеграції в європейський простір, прискорюємо логістику, мінімізуємо корупцію. Пілотний проект реалізуємо на польсько-українському кордоні. Під час візиту до Бухаресту Україна зробила відповідну пропозицію і Румунії», — зазначив очільник Уряду.

Третє завдання, як зауважив прем’єр-міністр, — продовження реалізації «митного безвізу» з країнами Євросоюзу. За десять місяців роботи безвізу вже оформлено 15 тис. транзитних декларацій в обидва боки:

«Тепер маємо завдання перевести митниці на нове програмне забезпечення, щоб відповідати європейським стандартам».