Світові ціни на соняшникову олію виросли порівняно з минулим місяцем більш ніж на 15% — FАО

Значення індексу цін на рослинні олії в липні становило 129,8 пункту, що на 14 пунктів (на 12,1%) вище за його червневе значення, і є його першим приростом після безперервного семимісячного періоду зниження.

Таке значне зростання пояснюється підвищенням світових котирувань соняшникової, пальмової, соєвої та ріпакової олії. Світові ціни на соняшникову олію порівняно з минулим місяцем підвищилися більш ніж на 15%, головним чином через невизначеність, що знову виникла, з експортними поставками з Причорноморського регіону у зв'язку з рішенням РФ про вихід з Чорноморської зернової ініціативи.

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на FАО.

«Зафіксоване в липні підвищення індексу цін було зумовлене різким підвищенням індексу цін на олію, яке частково компенсувалося суттєвим зниженням індексу цін на цукор та незначним зниженням індексів цін на зернові, молочну продукцію та м'ясо»,— пояснили експерти.

Світові ціни на пальмову олію також помітно зросли на тлі прогнозованого уповільнення збільшення виробництва в провідних країнах-виробниках. Що стосується соєвої та ріпакової олії, то світові ціни на них зросли під впливом стурбованості щодо врожаю сої в США і ріпаку в Канаді. Підвищенню цін на олію також сприяло підвищення світових котирувань сирої нафти.

«Середнє значення індексу цін на зернові в липні становило 125,9 пункту, що на 0,7 пункту (на 0,5%) нижче за червневий показник. Невелике зниження пояснюється зниженням світових цін на фуражні зернові, які, порівняно з червнем, знизилися на 4,8%. Світові ціни на пшеницю, навпаки, зросли на 1,6% (вперше за останні 9 місяців), головним чином, через невизначеність з експортними поставками з України, спричинену рішенням Росії про вихід із зернової ініціативи та заподіянням шкоди портовій інфраструктурі України на Чорному морі та р. Дунай»,— ідеться в повідомленні.