Атака Росії на порт Рені викликала суттєве зростання ставок на перевезення зерна баржами

Атака Росії на дунайський порт Рені в ніч на 24 липня викликала серйозне занепокоєння серед судновласників та призвела до суттєвого зростання ставок на перевезення зерна та олійних баржами з портів Рені та Ізмаїл на Констанцу. Фрахт на перевезення коустерами помітно підвищився.

Про це повідомляє УЗА с посиланням на агенство Atria Brokers.

Станом на 27 червня 2023 р. ставки фрахту на перевезення кукурудзи та пшениці, а також ріпаку та ячменю баржами на Констанцу підвищилися на 8 EUR/т — до 38 EUR/т та 43 EUR/т відповідно.

Фрахт на перевезення гранульованого шроту соняшника на Констанцу зріс на 7 EUR/т — до 45 EUR/т.

Ставки фрахту на перевезення пшениці та кукурудзи коустерами 6000 т. з портів Рені та Ізмаїл у напрямку Криту підвищилися на 4-6 USD/т — до 42-44 USD/т.

Фрахт до Ізраїлю та східного Середземномор’я підвищився на 3 USD/т — до 48-50USD/т та 43-45USD/т відповідно, до східного узбережжя Італії на 2-5USD/т — до 50-53USD/т, до східного узбережжя Греції на 2-3USD/т — до 39-40 USD/т.

Ставки на перевезення зерна до Іспанії зросли на 1-4USD/т — до 56-59USD/т.

Окрім того, судновласники вимагали сплати додаткового військового страхового внеску при перевезеннях у напрямку Іспанії, Ізраїлю та східного узбережжя Італії.

Фрахт на перевезення шроту ріпаку коустерами з Рені та Ізмаїлу на Іспанію підвищився на 2-5USD/т — до 77-80USD/т.

Ставки на перевезення гранульованого шроту соняшника на Мармару зросли на 3-4USD/т — до 43-44USD/т та негранульованого — на 3 USD/т до 48 USD/т.

На початку тижня на тлі масового занепокоєння деякі судновласники відмовлялися надавати свої судна для заходу в Суліну, але згодом повернулися до виконання зобов’язань.