Транзит зерна з України залізницею обговорили Греція та Болгарія

Проблему транзиту українського зерна з огляду на вихід РФ із «зернової угоди» та обстріли українських портів обговорили прем’єр-міністри Греції та Болгарії Кіріакос Міцотакіс і Ніколай Денков. Зустріч відбулася 24 липня в Афінах.  

Про це пише «Європейська правда».

Болгарський прем’єр-міністр заявив, що обговорюється можливість транспортування українського зерна потягами через територію Болгарії до грецьких портів, але не надав жодних подробиць.

Пропозиція полягала в тому, щоб болгарські потяги завантажували зерно на кордоні України з Румунією, а потім перевозили його через румунську та болгарську територію до Греції.

«Водночас незрозуміло, хто з болгарських перевізників матиме можливість перевезти такий вантаж з огляду на дефіцит локомотивів і вагонів у державного перевізника. Також сумнівно, що приватні залізничні компанії зможуть здійснювати такі перевезення з наявним у них рухомим складом», — зауважує видання.

Як уточнив Ніколай Денков, Греція вже почала розбудовувати залізничні лінії, що становлять особливий інтерес для Болгарії — до Кулати й Свиленграда. Покращення технічного стану залізниць на цих двох напрямках дало б змогу перевозити більше вантажів з Болгарії, Румунії, України та Молдови до грецьких портів.