Росія готується повністю зупинити роботу зернового коридору

Росія не планує продовжувати свою участь у зерновій ініціативі і висуває 5 своїх вимог. 

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті МЗС РФ, пише «Украгроконсалт».

«Підстав для подальшого продовження «чорноморської ініціативи», яка закінчується 17 липня, немає. У той же час російська сторона… докладає необхідних зусиль у суворій відповідності до правил процедури, щоб усі судна, що брали участь у ній, змогли успішно завершити свою місію і вийти з Чорного моря до завершення терміну її дії»,— йдеться у повідомленні.

У російському МЗС нарікають на проблеми з експортом продовольства та добрив з Росії, які мав вирішити підписаний в рамках зернової ініціативи Меморандум між РФ та ООН. Попри ці заяви, експорт зерна з Росії в останньому маркетинговому сезоні був рекордним.

У МЗС РФ називають умовами продовження зернової угоди п’ять своїх вимог: підключення «Россєльхозбанку» до SWIFT, скасування санкцій на постачання запчастин для сільгосптехніки, відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті-Одеса», скасування санкцій проти транспортування та страхування російських сільгоспвантажів та «розморозку активів».

«Перші три, очевидно, зняті з порядку денного, а досягнення будь-якого прогресу щодо решти двох не проглядається»,— заявляють у російському міністерстві.

Нагадаємо, Росія припинила реєстрацію вхідного флоту в зерновому коридорі.