Україна має всі шанси стати лідером з переробки кукурудзи у світі — думка

Український елеваторний ринок надалі не буде працювати в своїй звичній формі, як просто склад для зберігання зерна до моменту його подальшого експорту як сировини. Елеватори в Україні стануть місцем зберігання сировини з подальшою її переробкою в Україні.

Таку думку написав керівник елеваторного напрямку «SOLAGRO» Сергій Щербань.

Він зазначив, що це вимушена стратегія, але учасники ринку вже достатньо серйозно пропрацьовують нові технології, вивчають ринки збуту та вимоги до якості продукції.

«Ця ситуація мені дуже нагадує початок 2000-х, коли елеваторний ринок змушений був переформатуватися на тлі масового вирощування кукурудзи. На той час наша промисловість не була достатньо забезпечена необхідними знаннями, технологіями, обладнанням, потужностями, були відсутні кваліфіковані фахівці та проєктанти. А що ми маємо сьогодні? Набута тоді експертність нашими фахівцями зараз у світі на вагу золота.
В нас є всі шанси стати лідером з переробки кукурудзи у світі. Це точно, шляху назад немає», — написав Сергій Щербань.

Експерт додав, що є сумніви, що Україні після перемоги дадуть можливість експортувати сировину так, як це робили до війни, тому треба активно вивчати технології переробки.