Рейдова перевалка в водах Румунії може вдвічі збільшити експорт українського зерна через дунайські порти

Презентація УЗА щодо рейдової перевалки в Контанці
Презентація УЗА щодо рейдової перевалки в Контанці
Джерело фото: УЗА

Організація якірної стоянки – рейдової перевалки в територіальних водах Румунії для перевалки з барж із зерном на великі судна типу Panamax дозволить вдвічі збільшити пропускну здатність Дунайського шляху для експорту українського зерна.

Про це розповів президент УЗА Микола Горбачьов на зустрічі в рамках Дунайського кластеру щодо розширення транспортних можливостей Дунайського шляху.

«За попередніми оцінками дунайські порти України можуть вдвічі збільшити експорт зерна завдяки цьому рішенню. Також в рамках зустрічі попередньо обговорили можливість розведення заходу та виходу з українських дунайських портів – баржі заходитимуть під завантаження через українське гирло Бистре, а виходитимуть в Чорне море через румунський Сулінський канал», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що учасники також обговорили можливість використання більших суден, які могли б проходити Сулінським каналом. 

Президент УЗА наголосив, що перевагами рейдової перевалки є швидке збільшення обсягів експорту, відсутність обмежень на розмір суден та їх осадку, відсутність черг на швартування, формування партій зерна для перевалки одразу із кількох дунайських портів. Румунська сторона одночасно збільшить для себе доходи від портових зборів.