Хендісайз флот на Дунаї допоможе експортувати зерно в умовах блокування зернового коридору — думка

Кораблі хендісайз, які відповідають вимогам дунайських портів, можуть допомогти експортувати більше зерна в період блокування «зернового коридору». Так, нещодавно в порту Рені завантажували балкер BLUE GATE з дедвейтом 24 тис. т. Через поточну осадку у порту Рені в 7 метрів судно планово візьме на борт 14 тис. т кукурудзи.

Про це розповів фрахтовий брокер української компанії Atria Brokers Юрій Мельников в коментарі Latifundist.com

«Напередодні збиральної кампанії, а також в умовах тотальної блокади «зернового коридору» росією, особливу важливість може отримати розвиток хендісайз флоту, який відповідає вимогам дунайських портів. Такий флот може бути виходом до українського зерна поки не запрацює «коридор», — сказав Юрій Мельников.

Він зазначив, що фрахтовий відділ Atria Brokers займається списком флоту зі схожими параметрами.

Перешкодою для такого вирішення проблеми може стати конкуренція з боку глибоководних портів Констанца у Румунії та Варна і Бургас у Болгарії.

«Окремим питанням є ставки фрахту на такі судна через їх недовантаженість. Однак, ми не виключаємо можливість довантаження їх у румунському порту Констанца. Це могло б більше зацікавити судновласників», — зазначив Юрій Мельников.

Зараз традиційні покупці костерів зацікавлені в малотоннажних партіях об’ємом 3-5 тис. т через нещодавнє зниження цін на зернові.