В Констанці відвантажили 12 млн т українського зерна від початку великої війни

Румунський морпорт Констанца після 24 лютого 2022 року відвантажив понад 12 млн т українського зерна.

Про це свідчать дані адміністрації порту Констанца, повідомляють «Порти України».

У минулому 2022 році об'єм перевантаження українського зерна становив 8,6 млн т, — 36% від усього експортного зернового потоку порту Констанца (24,01 млн т).

Цього року порт відвантажив 3,33 млн т українського збіжжя та перевищило 50% зернового потоку в першому кварталі 2023 р.

«Більша частина українського зерна до Констанци доправляється баржами через українські порти на Дунаї, вантажі також надходять залізницею та автотранспортом. Обробку українського вантажопотоку в порту здійснюють декілька стивідорних компаній. Більше половини українських вантажів обробляють компанії Comvex і TTS», — зазначає видання.

Прогнозується, що в новому МР українське зерно буде більше конкурувати з румунським через високий врожай зернових у Румунії. За оцінками консалтингової компанії Agritel, румунські фермери можуть збільшити збір пшениці цьогоріч до 10,35 млн тонн, відновивши обсяги після минулорічної посухи. Інша консалтингова компанія AGRIColumn прогнозує, що врожай озимих у країні цього року перевищить середній п’ятирічний показник.

Констанца зможе збільшити обсяги за рахунок рейдової перевалки.

Більше про це читайте у блозі: «Чи зможе порт Констанца перевалити все українське зерно в наступному сезоні?»