В Україні спростили умови доступу виробників біометану до об’єктів газової інфраструктури

Умови доступу виробників біометану до об’єктів газової інфраструктури удосконалили постановою «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП щодо сприяння розвитку виробництва біометану». Її прийняли 8 червня.
 
Про це повідомляє пресслужба НКРЕКП.
 
Документ вносить зміни до Кодексу газотранспортної системи та Кодексу газорозподільних систем, він вдосконалює умови доступу виробників біометану до об’єктів газової інфраструктури та нівелює технічні обмеження передачі біометану до газорозподільної системи.
 
Очікується, що такі кроки стимулюватимуть виробників біометану збільшувати обсяги виробництва газу.
 
 
Це сприятиме розвитку виробництва біометану в Україні та досягнення кліматичної нейтральності, виконання Другого Національно визначеного внеску України в межах Паризької кліматичної угоди, що відповідає стратегії реформування енергетичного сектору в країнах-членах ЄС та Україні.

«Розвиток виробництва й експорту біометану має стратегічне значення для України, оскільки сприятиме залученню інвестицій в аграрний сектор, створенню нових робочих місць, збільшенню податкових надходжень до бюджетів місцевого й державного рівня, а також зростанню експортної валютної виручки»,— зазначив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Наявний потенціал для виробництва біометану, за оцінками фахівців, сягає близько 22 млрд м3 на рік. 

За інформацією Біоенергетичної асоціації України, цього року в Україні запрацює пʼять біометанових заводів, потенційні обсяги виробництва яких становлять близько 70 млн м3 на рік.